Fikrî mülkiyet, sadece patent, marka ve tasarım tescillerinden ibaret değildir. Patent, marka ve tasarım tescilleri mutlaka başvuru ve tescil gerektiren değerlerdir. Bu değerler en genel olarak sınai mülkiyet olarak sınıflandırılır. Fikrî mülkiyetin diğer bir alanı olan, çoğu zaman başvuru gerekmeyen, daha çok sanatsal veya zihinsel “yaratımları” ilgilendiren telif haklarının da yönetilmesi gerekir. Telif haklarına uluslararası arenada “Copyright” hakkı da denmektedir. Bu hakların içinde daha çok edebiyat eserleri, makaleler ve kitaplar, müzik eserleri, resmiler ve heykeller, fotoğraflar ve bağlantılı haklar olarak isimlendirilen sinema eserleri ve yayıncılık hakları da dâhildir. Diğer yandan bilgisayar programları her ne kadar teknik bir geliştirme olsa da bilgisayar kodu yazmak bir şiir yazmak gibi, teknik olarak programcılığı bilenler tarafından oluşturulan bir dizim şeklinde kabul edildiğinden bilgisayar program kodları telif hakları (copyright) ile korunmaktadır. Yine, günümüzde web alan adlarının korunması da fikrî haklar içine dâhil edilmektedir.
İnsanlar, özellikle sonuçta patent, marka, tasarım ve telif hakları gibi fikrî haklara ulaşırken çoğu zaman yaratıcılık, zekilik ve çok çalışma gibi unsurları kullanmaktadırlar. Günümüzde, özellikle rekabet ortamında ve özellikle firmalar güçlü markalar markaları oluştururken görsel veya teknik olarak yenilik yapma verimlerini arttırmak zorundadırlar. Yenilik yapma veriminin artması, aslında sistematik yenilik metodolojilerini kullanmak ile olur. Genel olarak İnovasyon olarak adlandırılan yenilikçilik, daha çok yeni ürün, üretim yöntemi ve sistem geliştirmekle olmaktadır. Yeni ürün, üretim veya sistem geliştirmek teknik çalışmaların ve araştırmaların yoğun olduğu bir sistematik içeriyorsa bu Araştırma ve Geliştirme (Ar-Ge) olarak adlandırılmaktadır. Firmalar, doğrudan Ar-Ge değil de daha çok pazarda başarılı olabilecek ürün ve hizmet geliştiriyorsa bu da Yeni Ürün Geliştirme olarak adlandırılmaktadır.
KORDINAT, firmaların ve insanların rekabet güçlerini arttırmak için İnovasyon danışmanlığı vermektedir. Verdiği danışmanlıklarda nihai olarak firmanın ölçülebilir bir şekilde fikrî mülkiyet değerlerini üretebilmesi ve onlarla maksimum yarar elde etmesini ön planda tutmaktadır.
Firmalar çoğu zaman geleneksel yöntemlerle veya el yordamıyla ürün geliştirmektedirler. Bir çoğu bunu Ar-Ge çalışmaları yaparak veya sahip oldukları bilgi ve deneyimler ile yapmaktadırlar.
Son 20 yılda ortaya çıkmış olan yeni ürün ve teknolojilerin üzerinde patent koruma olması muhtemeldir. Dolayısı ile yeni bir ürün ve teknolojiye yatırım yapacak firmaların o konuda Türkiye’de veya dünyanın…
Dünya Fikri Mülkiyet Teşkilatının (WIPO) verilerine göre dünyada her yıl 3.000.000 adetten fazla patent başvurusu yapılmaktadır. Bu bir günde 8.300 adetten fazla patent başvurusu demektir…
En genel anlamıyla patentler, markalar ve tasarımlar gibi tescil gerektirmeyen Copyright hakları Türkiye’de telif hakları olarak kullanılmaktadır. Türkiye’de telif…
Teknoloji transferi teknolojik bir yeniliği oluşturan ile onu aynı teknoloji oluşturma zahmetine girmeden kullanmak isteyen arasındaki bir alışveriştir. Teknoloji transferi teknoloji geliştiren firmalar..
En genel anlamıyla patentler, markalar ve tasarımlar gibi tescil gerektirmeyen hakları Türkiye’de telif hakları olarak kullanılmaktadır. Türkiye’de telif haklarının koruması ulusal…
Entegre Fikrî Mülkiyet Yönetimi, firmaların sahip olduğu patent, marka, tasarım tescilleri ve telif haklarını da (Copyright) içeren elle tutulmayan değerlerinin, maksimum finansal kazanç elde edilmesini sağlayacak şekilde yönetilmesine imkân verir