Bir patent hakkının elde edilmesi demek devletin İnovasyon, Ar-Ge veya Yeni Ürün Geliştirme faaliyeti yapanlara geliştirdiği teknik konu ile ilgili ürünlerinin üretim ve satışında tekel hakkı vermesidir. Patent buluşçulara verilen bir imtiyazdır.
Bir konuda patent almak konu ne olursa olsun imtiyaz sahibi olmak anlamına geliyorsa elbette ki bunun bazı şartları ve kanuni gereklilikleri vardır. Patent başvurusu ile birlikte bu hakkın elde edilmesinde işlemler şeffaf bir şekilde yürür. Bu şeffaflık yapılan işlemlerin halkın denetimine tabi olması, yani üçüncü kişilerin görüşlerine veya itirazlarına açık olması anlamına gelmektedir. Bir patent hakkının elde edilmesi veya rakiplerin haksız yere bir patent almaya çalışması esnasında patent yayınından sonra resmi ofise yapılan görüşler ve sonraki süreçte itirazlar önemli bir rol oynar. Yapılan görüş ve itiraz işlemleri patent dosyası hazırlamak ve yürütmek kadar önemlidir. Patent almak başvuru sahibi tarafından önemli bir güç elde etmek için yapılan bir faaliyet iken bu durumdan etkilenecek rakipler veya diğer kişiler patentin alınmaması için uğraşırlar! Bu bakımdan görüş verme ve itiraz işlemleri bir dava dosyası hazırlığı titizliğinde yapılmalıdır. Zaten itiraz dosyaları patent davalarında önemli ölçüde kullanılır ve temel teşkil eder.
KORDINAT, gerek Türk Patent ve Marka kurumuna, gerekse başka bir ülkenin patent ofisine yapılacak patent başvurularında veya patent tescil kararlarında, üçüncü kişiler adına görüş verme ve itiraz işlemlerini mühendis kökenli vekillerce yürütmektedir. Gerek görüş verme, gerekse itirazlar öncelikle işlem yapılacak patent ile ilgili tekniğin bilinen durumun konusunda detaylı bir patent araştırması yapar. Müvekkilden alınan piyasa bilgileri ile birleştirilen patent araştırma bilgileri patent tescil edilebilirlik kriterleri açısından incelenir ve itiraz dosyası hazırlanır. Hazırlanan görüşler ve itirazlar, sonradan doğabilecek patent davalarında kullanılabilecek şekilde hukukçuların da görüşleri alınarak hazırlanmaktadır.
Patent başvurusundan önce mutlaka yenilik konusu ile ilgili dünyada yapılmış patent başvurularının tespit edilmesi, yani patent araştırması çok önemlidir.
Sadece bir inovasyon (yenilik) faaliyeti sonucu elde edilen değerlerin hukuki koruma amacıyla yapılan resmi bir dilekçenin patent ofisine sunulmasından ibaret değildir…
Bir patent hakkının elde edilmesi demek; devletin İnovasyon, Ar-Ge veya Yeni Ürün Geliştirme faaliyeti yapanlara geliştirdiği teknik konu ile ilgili ürünlerinin üretim ve…
Türkiye’nin de imza atmış olduğu fikrii mülkiyet ile ilgili uluslararası Paris anlaşması ve Dünya Ticaret Örgütünün (WTO) TRIPS sözleşmesine göre patentler…
Patentler, tüm mülkiyetlerde yapılan satış, kiralama, miras vb gibi işlemelere konu olabilirler. Bu işlemlerden piyasada en çok kullanılanı lisans (kiralama) ve devir işlemleridir.
Bir patent başvurusu en temel olarak yenilik konusu bir buluşun korunması için, yani söz konusu buluşun bir taklidinin ortaya çıkması durumunda kanuni olarak engellenebilmesi …