Marka Araştırması
Bir marka genelde amatör bir ruh ile bir soyadı, bir yöre adı, bazı kelimelerin bir birleşimi gibi ibarelerle seçilebilir. Başka bir yol olarak bazı çekici bulunan tescilli markanın benzeri..
Detaylı Bilgi AlBir markanın resmi olarak korunması için markanın tescil edilmesi gereklidir. Marka tescili ise resmi olarak marka başvurusu ile başlar. Normal şartlarda bir markanın tescil edilmesi için marka sahibinin veya marka sahibinin yetkilendirdiği Marka Vekilinin Türkiye’de Türk Patent ve Marka Kurumuna başvurması gereklidir.
Her ne kadar bir markanın tescili için temel şart markanın resmi olarak Türk Patent ve Marka Kurumuna başvurulması ise de, başvuru aslında kolay tarafıdır. Çünkü her başvurulan marka tescil edilecek anlamına gelmez. Resmi olarak başvurulan bir marka Türkiye’de tescilli olan bir markaya veya Türkiye’de tescilli olmasa da dünyaca meşhur olan bir markaya benziyorsa marka tescil edilmeyebilir. 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunun Markalar bölümündeki hükümlerine göre markanın tescil edilme şartlarını içermiyorsa markanın tescil edilmesi çok zordur. Tescil edilse bile tam olarak istenen sektörler için tescil edilmeyebilir veya markanın itiraz ile veya dava ile iptalinin yolu açık olacak bir şekilde markanın koruması güçlü olmayabilir. Dolayısı ile marka tescili sadece başvurudan ibaret değildir. Başvuru sadece yerine getirilmesi gereken prosedürel bir işlemdir. Marka tescili için iyi bir araştırma, iyi bir marka dosyası hazırlama, hızlı başvuru, başvuru sonrası gelecek ret ve itirazlara profesyonel cevaplar verme ve tescili hak edecek yönetim gereklidir.
KORDİNAT, müşterilerinin kurumsal isim, logo ve işaretlerini, ürün ve hizmetleri için kullanmayı düşündüğü veya kullandığı her türlü markanın en iyi şekilde korunması resmi başvuru ve tescillerini gerçekleştirir. Bir markanın başvurusu ancak önceden ön araştırma ve analizleri yapılarak gerçekleşir. Bu rapor sonucunda ret olma ihtimali düşük olan (veya tescil edilme ihtimali yüksek olan) marka başvuruları Türk Patent ve Marka Kurumuna yetkili Marka Vekilleri yönetiminde gerçekleştirilir. Türk Patent ve Marka Kurumuna başvurulan markaların vekil kontrolünde takibi müşteriye belge teslim edilene kadar sürer.
KORDİNAT vekillerince gerçekleştirilen bir markanın başvurudan tescil belgesi alınana kadar ki süreç şöyle işler;
a)Marka Başvuru Dosyasının Hazırlanması; 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanununun Marka hükümlerine göre marka başvuru dosyasının hazırlanması ancak Marka Araştırma raporunun hazırlanması ve bu raporun olumlu olması halinde gerçekleşir. Eğer risk varsa gerekçeleri ile birlikte müşteriye tüm şeffaflığı ile anlatılır. Marka olumlu ise veya tescil edilebilirlik ihtimali yüksek ise tescil edilecek sektörlere göre Marka Sınıflarından uygun olan kısımlar müşteri onayı ile seçilir ve dosya hazırlanır.
Dosyada şu hususlar vardır;
Marka örneği
Mal ve hizmet sınıfları
Faaliyet belgesi (Tercih olarak)
KORDİNAT vekâletnamesi gereklidir.
b)Markanın Türk Patent ve Marka Kurumuna Başvurulması; Başvuruya hazır hale getirilen dosya normal şartlarda Türk Patent ve Marka Kurumuna en geç 24 saat içerisinde başvurulur. Başvuru ile ilgili evraklar müşteriye bildirilir ve Türk Patent ve Marka Kurumunun ilk görüşleri beklenir.
c)Türk Patent Kararı; Türk Patent, marka başvuru dosyasını önce şeklen, sonra 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanununun Marka hükümlerine göre inceler ve görüşlerini bildirir. Türk Patent kararında başvurunun markalar bültenin yayınlanacağı belirtilebilir veya Ret kararı çıkabilir. KORDİNAT’ça başvurulan dosyalar Marka Vekillerince marka araştırması yapılıp başvurulduğundan dolayı ret ihtimali düşüktür. Ancak buna karşı yorum gerektirebilecek durumlar, Türk Patent uzmanında farklı görüş belirtilmesi veya başka sebeplerden dolayı başvuru dosyasına karşı RET veya Kısmi RET kararı verilebilir. Bu durum müşteriye bildirilir ve müşteri onayı ile birlikte İtiraz yapılmasına karar verilmişse Marka İtirazı yapılır. Eğer itiraz Türk Patent tarafından haklı bulunursa markanın yayınına karar verilir. Yine reddedilme durumu varsa ikinci itiraz hakkı bulunmaktadır.
d)Markanın Yayınlanması; Başvurulan marka Türk Patent ve Marka kurumunun incelemesinden olumlu geçmişse markanın markalar bülteninde yayınlanmasına karar verilir. Yayın normal şartlarda başvurudan itibaren 5-6 aydır. Marka, bültende yayınlandıktan 2 ay içinde bir itiraz gelmemişse Türk Patent markanın tesciline karar verir. Marka, bültende yayınlandıktan sonra üçüncü kişiler markanın tescil edilmesini engellemek için itirazda bulunabilirler. Bu itirazlar, kendi tescilli markalarına benzerlik, meşhur markaya benzerlik vb. gibi sebeplerden olabilir. Markaya gelen itirazları Türk Patent ve Marka Kurumu başvuru sahibine bildirir ve görüş ister. İtiraza karşı verilecek görüş bazen bir dava dosyası kadar önemlidir ve marka vekillerince hazırlanır. Başvurulan markaya karşı üçüncü kişilerce yapılan itirazlara verilen görüş kabul edilirse markanın tesciline karar verilir.
e)Marka Tescil Kararı ve Belge; Eğer başvurulan marka gerek Türk Patent ve Marka Kurumu incelemesinde, gerekse yayın esnasında bir itirazla karşılaşmamışsa veya gelen itirazlara ikna edici cevaplar verilmişse 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanununun Marka hükümlerine göre markanın tescil edilmesine karar verilir. Bu karardan sonra Marka Tescil belgesi verilir. Normal şartlarda bir markanın tescil edilmesi ortalama 9-12 aydır.
Markanın başvurulması, sadece bir dilekçenin Türk Patent ve Marka Kurumuna verilmesi olarak görülmemelidir. Marka başvurusu, firmanın para kazanmayı hedeflediği ürün, hizmet veya kurumsal isim veya işaret olduğundan, amaç markanın tamamiyle, hiçbir boşluk olmadan, kanun nezdinde korunması veya garanti altına alınması için yapılır. Dolayısı ile konuda ehil marka vekilleri tarafından işlemlerin yürütülmesi firmaların menfaatinedir.
KORDINAT, uzun yıllardır marka konusunda bilgili ve tecrübeli vekillerden oluşur. Bir markanın başvurusundan önce ve sürecin devamında müşterilerine onların markalarının güçlenmesi için stratejik önerilerde bulunarak vekillik işlemlerini yürütür.
Bir marka genelde amatör bir ruh ile bir soyadı, bir yöre adı, bazı kelimelerin bir birleşimi gibi ibarelerle seçilebilir. Başka bir yol olarak bazı çekici bulunan tescilli markanın benzeri..
Detaylı Bilgi AlBir markanın resmi olarak korunması için markanın tescil edilmesi gereklidir. Marka tescili ise resmi olarak marka başvurusu ile başlar. Normal şartlarda bir markanın tescil edilmesi..
Detaylı Bilgi AlGerek marka başvuru işlemleri esnasında gelen red kararları ve itirazlarda, gerekse başka başvurulara yapılan itirazlar fikrî mülkiyet uygulamalarının önemli bir parçasıdır.
Detaylı Bilgi AlFikri mülkiyet haklarının bir çoğunda yerellik ilkesi mevcuttur. Yani ilgili hak hangi ülkede tescil edilmiş ise orada korunur. Markalar için de bu geçerlidir ve tek bir başvuru ile…
Detaylı Bilgi AlMarkalar, tüm mülkiyetlerde olduğu gibi satış, kiralama, miras vb gibi işlemelere konu olabilirler. Bu işlemlerden piyasada en çok kullanılanı lisans (kiralama) ve devir işlemleridir.
Detaylı Bilgi AlBir ürün veya hizmette kullanılan bir markanın (veya işaretin) tescilli bir markayı ihlal edip etmediğinin incelenmesi uzmanlık gerektiren bir olaydır. İyi bir marka ihlal analiz sonucunda…
Detaylı Bilgi AlPowered by WhatsApp Chat
WhatsApp Chat is free, download and try it now here!