Bir patent başvurusu en temel olarak yenilik konusu bir buluşun korunması için, yani söz konusu buluşun bir taklidinin ortaya çıkması durumunda kanuni olarak engellenebilmesi için alınır. Elbette ki patentin taklitlere karşı caydırıcı etkisinin yanında, lisans anlaşmalarına konu olması, firma imajının güçlenmesi ve entelektüel sermayeye katkısı gibi yararları da vardır. Fakat temel olarak bir patent sahibi olmanın temel sebebi patent konusu ürün ile ilgili izinsiz üretim ve satışın engellenmesidir.
Patent konusu ürün, üretim yöntemi veya sistemlerin taklit edilmesi durumunda kanunlar nezdinde yaptırımları vardır. Bu yaptırım gücü Türkiye’de 6769 sayılı sınai mülkiyet kanununda ve ilgili ticaret kanunlarında tanımlıdır. Ancak, bu yaptırımların uygulanabilmesi için gerçekten taklit veya benzer olduğu iddia edilen ürün, üretim yöntemi veya sistemlerde patentte tanımlanan unsurların bulunması gereklidir. İşte bunun için patent ile taklit olduğu iddia edilen ürün, üretim yöntemi veya sistemlerin karşılaştırılıp patent ihlal analizinin yapılması gerekir.
Patent ihlal analizleri bir patent davası öncesi karar vermede veya bir patent davasında bilirkişi raporu olarak kullanılabilir. Tarafsız göz ile bakıldığında patent ihlal analizleri mühendis kökenli patent vekillerince patentin detaylı olarak incelenmesi, taklit olduğu ileri sürülen ürün, üretim yöntemi ve sistemlerin de incelenmesi, sonradan bir karşılaştırma yapılarak bir taklit olup olmadığının analiz edilmesini gerektirir.
KORDINAT patent ihlal analizlerinde sektör ile ilgili olan mühendis kökenli patent vekilleri ile çalışırken hukukçu patent vekilleri ile de işbirliği yapar. KORDINAT, özellikle İstanbul fikrî ve sınai haklar mahkemelerinde resmi bilirkişilik yapan patent vekilleri ile Türkiye’de patent ihlal analizleri konusunda iddialı çalışmalara imza atmıştır.
Patent başvurusundan önce mutlaka yenilik konusu ile ilgili dünyada yapılmış patent başvurularının tespit edilmesi, yani patent araştırması çok önemlidir.
Sadece bir inovasyon (yenilik) faaliyeti sonucu elde edilen değerlerin hukuki koruma amacıyla yapılan resmi bir dilekçenin patent ofisine sunulmasından ibaret değildir…
Bir patent hakkının elde edilmesi demek; devletin İnovasyon, Ar-Ge veya Yeni Ürün Geliştirme faaliyeti yapanlara geliştirdiği teknik konu ile ilgili ürünlerinin üretim ve…
Türkiye’nin de imza atmış olduğu fikrii mülkiyet ile ilgili uluslararası Paris anlaşması ve Dünya Ticaret Örgütünün (WTO) TRIPS sözleşmesine göre patentler…
Patentler, tüm mülkiyetlerde yapılan satış, kiralama, miras vb gibi işlemelere konu olabilirler. Bu işlemlerden piyasada en çok kullanılanı lisans (kiralama) ve devir işlemleridir.
Bir patent başvurusu en temel olarak yenilik konusu bir buluşun korunması için, yani söz konusu buluşun bir taklidinin ortaya çıkması durumunda kanuni olarak engellenebilmesi …