Patentli Ürün Geliştirme
Firmalar çoğu zaman geleneksel yöntemlerle veya el yordamıyla ürün geliştirmektedirler. Bir çoğu bunu Ar-Ge çalışmaları yaparak veya sahip oldukları bilgi ve deneyimler ile yapmaktadırlar.
Detaylı Bilgi AlDünya Fikri Mülkiyet Teşkilatının (WIPO) verilerine göre dünyada her yıl 3.000.000 adetten fazla patent başvurusu yapılmaktadır. Bu bir günde 8.300 adetten fazla patent başvurusu demektir. Her yıl korunan patent sayısı milyonları geçmektedir. Böyle bir yeni ürün, üretim yöntemi ve teknolojik gelişme hızı varken İnovasyon veya Ar-Ge yapıp tamamen yeni bir ürün ortaya çıkarmak gittikçe zorlaşmaktadır. Bu durum, firmaların yeni bir ürün, üretim yöntemi veya teknoloji geliştirirken karşılarına “patent engeli” çıkma riskini daha da arttırmaktadır. Bir kısım firmalar daha akılcı davranıp yeni bir ürün, üretim yöntemi veya teknoloji geliştirirken proje öncesinde Freedom to operate (patent riski olmadan üretim) çalışması yaparak bu riski minimize ederler. Ancak çoğu firma piyasaya yeni bir ürün çıkarttıktan sonra karşılarına patent sahipleri çıkar. Üretim sonunda veya satış esnasında patent engeli ile karşılaşmak çoğu zaman maliyetli sonuçlar doğurur.
Yeni bir ürün ve teknolojinin üretilmesi veya piyasaya sürülmesi esnasında karşılaşılan patent riskleri farklılık gösterebilir. Örneğin Amerika’da tescil almış ancak Türkiye’de tescil almamış bir patenti doğrudan kullanmak Türkiye’de veya tescil almadığı ülkelerde hiçbir risk oluşturmaz. Böyle durumlar istisnaidir. Çoğu zaman bir firma üretim veya satış yapıyorsa ve karşısında patent engeli varsa durumunu gözden geçirmesi gerekir. Çünkü patentli bir ürünü üretmek ve satmak firmanın kapanması veya yüksek tazminat davalarına maruz kalmak gibi büyük riskler içermektedir. Bu nedenle patent engellerine karşı çözüm bulunması gerekir. Bu çözüm piyasada genellikle patent etrafından dolaşma veya patent kırma olarak isimlendirilmektedir.
Firmaların karşılaştıkları patent engellerinin bir kısmı patent konusunda uzman vekillerce çözülebilir. Benzer şekilde Patent vekillerinin yönlendirmesi ile akademik destek alarak veya almayarak Ar-Ge çalışması yapılabilir. Fakat bu oldukça uzun zaman gerektirir ve maliyetlidir. Çoğu zamanda bu tip klasik çözüm yolları başarısız kalır. Patent engellerini aşmak için klasik patent vekilliği bilgisinin dışında ilgili teknik alanda çalışmış, patent konusuna hâkim olmak ve patent engellerini aşma konusunda metodolojileri kullanmak gerekir. Patent etrafından dolaşma veya patent kırma konusunda dünyada bilinen en etkili metodoloji TRIZ metodolojisidir. TRIZ metodolojisi temelde patentlerin kullanılması ile ortaya çıkmış buluş yapma metodolojisidir. Patent etrafından dolaşma veya patent kırmak için TRIZ ve patent konusunu iyi bilen mühendislerin çalışması gereklidir. Patent etrafından dolaşma veya patent kırma aslında TRİZ ve patent kökenli bir Ar-Ge çalışmasıdır. KORDINAT, müşterilerinin karşılaştığı patent engellerinde uzman patent vekili ve TRIZ ustaları ile patent etrafından dolaşma veya patent kırma çalışması yapmaktadır. Bu güne kadar yapılan çalışmalarda başarı oranı %90’ın üzerindedir. KORDINAT danışmanlığı ile yapılan patent etrafından dolaşma veya patent kırma çalışmaları ortalama 6-8 ay sürmektedir. Klasik Ar-Ge çözümlerinin en az 12 ay ve sonucu belirsiz olması ile karşılaştırıldığında TRİZ ve patent bazlı çözümün daha avantajlı olduğu görülecektir.
Firmalar çoğu zaman geleneksel yöntemlerle veya el yordamıyla ürün geliştirmektedirler. Bir çoğu bunu Ar-Ge çalışmaları yaparak veya sahip oldukları bilgi ve deneyimler ile yapmaktadırlar.
Detaylı Bilgi AlSon 20 yılda ortaya çıkmış olan yeni ürün ve teknolojilerin üzerinde patent koruma olması muhtemeldir. Dolayısı ile yeni bir ürün ve teknolojiye yatırım yapacak firmaların o konuda Türkiye’de veya dünyanın…
Detaylı Bilgi AlDünya Fikri Mülkiyet Teşkilatının (WIPO) verilerine göre dünyada her yıl 3.000.000 adetten fazla patent başvurusu yapılmaktadır. Bu bir günde 8.300 adetten fazla patent başvurusu demektir…
Detaylı Bilgi AlEn genel anlamıyla patentler, markalar ve tasarımlar gibi tescil gerektirmeyen Copyright hakları Türkiye’de telif hakları olarak kullanılmaktadır. Türkiye’de telif…
Detaylı Bilgi AlTeknoloji transferi teknolojik bir yeniliği oluşturan ile onu aynı teknoloji oluşturma zahmetine girmeden kullanmak isteyen arasındaki bir alışveriştir. Teknoloji transferi teknoloji geliştiren firmalar..
Detaylı Bilgi AlEn genel anlamıyla patentler, markalar ve tasarımlar gibi tescil gerektirmeyen hakları Türkiye’de telif hakları olarak kullanılmaktadır. Türkiye’de telif haklarının koruması ulusal…
Detaylı Bilgi AlEntegre Fikrî Mülkiyet Yönetimi, firmaların sahip olduğu patent, marka, tasarım tescilleri ve telif haklarını da (Copyright) içeren elle tutulmayan değerlerinin, maksimum finansal kazanç elde edilmesini sağlayacak şekilde yönetilmesine imkân verir
Detaylı Bilgi Al