Patentli Ürün Geliştirme
Firmalar çoğu zaman geleneksel yöntemlerle veya el yordamıyla ürün geliştirmektedirler. Bir çoğu bunu Ar-Ge çalışmaları yaparak veya sahip oldukları bilgi ve deneyimler ile yapmaktadırlar.
Detaylı Bilgi AlEn genel anlamıyla patentler, markalar ve tasarımlar gibi tescil gerektirmeyen Copyright hakları Türkiye’de telif hakları olarak kullanılmaktadır. Türkiye’de telif haklarının korunması ulusal kanun olan 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ile ve uluslararası olan BERN anlaşması ilegaranti altına alınmıştır.
5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanununda telif hakları kapsamında sanat eserleri, ilmi eserler, yapıtlar, film, müzik vb. eserler, internet ve bilgisayar programları gibi çok geniş bir alana sahiptir.
KORDINAT, Copyright koruması alanında ağırlıklı olarak bilgisayar programlarının korunması, patent ve tasarımla korunamayan iş metotları gibi fikri projelerin korunması konusunda özellikle şu başlıklar altında danışmanlık hizmetleri sunmaktadır;
Copyright Koruması; Copyright koruması birçok alanı bünyesinde kapsamaktadır. Bir kitap yazımı da, bir müzik eseri veya sinema senaryosu yazımı da copyright koruması alanına girmektedir. Copyright konusunda her ne kadar tescil şartı gerekmese de Türkiye’de Kültür Bakanlığı bünyesinde kayıt, Amerika’da Copyright ofisi aracılığı ile kayıt imkânı bulunmaktadır. KORDINAT vekilleri copyright konusunda bir fikrin Türkiye’de copyright ile korunup korunamayacağı, uluslararası koruma, özellikle çizgi film ve sinema kahramanlarının lisansla kullanımı, internet alan adı tescilleri konusunda hukukçu patent ve marka vekilleri ile tescil kaydı ve danışmanlık hizmeti sunmaktadır.
İş Metotlarının Korunması; Tüm inovasyon faaliyetlerinin patent, faydalı model ve tasarım hakkı ile korunması mümkün değildir. Bazı inovatif yenilikler iş metotlarına dayalıdır. Örneğin müşteri memnuniyetini ölçebilen, teknik olmayan, ama bir yeni iş yaklaşımları gerektiren yeni bir dizaynı yapılabilir. Teknik bir unsur içermediğinden bu dizaynın patentler korunması zordur. Ancak yapılacak düzenlemeler ile bir iş metodu olarak know how olarak veya copyright (telif hakkı) ile korunması gereklidir. KORDINAT, iş metotlarının korunması konusunda sistem tasarımı ve tescil kaydı ile ilgili profesyonel vekillik hizmeti sunmaktadır.
Bilgisayar Programlarının Korunması; Bilgisayar programlarının korunması Türkiye’de telif hakları (copyright) kapsamına girmesine rağmen Amerika ve Japonya gibi ülkelerde patent kapsamına sokulabilmektedir. Hemen hemen her sektörle az çok ilişkilendirilmiş olan bilgisayar programlarının sadece telif hakları ile korunmaya çalışılması yeterli kalmamaktadır. Tüm dünyada buna karşı gruplar olmasına karşın, bilgisayar programlarının da patentle korunması zamanla Türkiye’yi de etkisi altına alacaktır. Zamanla, bir çok bilgisayar programı, özellikle iş metodu baz alınarak, bilgisayar programı ile elde edilen sonuçlar Avrupa’da ve Türkiye’de de korunabilmektedir.
KORDİNAT, bilgisayar programlarının korunması için öncelikle “ilgili programın salt bir program mı, yoksa teknik bir sistemin parçası mı?” diye sorar. Eğer bir muhasebe programı ve bir CRM programı gibi salt bir programsa Türkiye’de etkili telif hakkı korunması için gerekli vekillik işlemlerini yürütür. Eğer bir elektronik devre, makine veya bir sistemin parçası ise patent olarak da koruma imkânları vardır. Bu tip koruma stratejilerini hem Avrupa Patent Ofisi, hem Amerikan Patent Ofisi, hem WIPO, hem de Türk Patent ve Marka Kurumu nezdinde uygular.
Telif Hakkı İhlal analizi; Telif hakları çok geniş bir alana yayıldığından dolayı telif hakkı ile ilgili ihlal analizleri de çok geniş meslek gruplarını ilgilendirir. Bir çalışmanın, bir telif hakkını ihlal edip etmediğinin analizi sadece o meslek gurubuna (örneğin telif hakkı bir müzik eseri ise besteciye) veya sadece bir hukukçuya bırakılmamalıdır. Telif hakkının analizinde fikrî mülkiyet uygulamalarına hâkim kişilerin de bulunması önemli bir avantaj sağlar. KORDINAT, özellikle bilgisayar programları, iş metotları, tasarım niteliğindeki görsel eserler konusunu telif hakkı analizlerini konusunda uzman vekilleri aracılığı ile yürütmektedir.
İnternet Alan adları; Türkiye’de daha çok kullanılan internet alan adları .com ve .com.tr uzantılarıdır. Gerek bu alan adlarının tescillenmesi, gerekse diğer ülke ve meslek grupları ile ilgili alan adlarının tescillenmesi sadece internetten sağlana operasyonlar ile yeterli olmayabilir. Bu alan adları tescil edilirken bir marka ihlali olması sonradan telafisi zor hak kayıplarına sebep olabilir. Diğer yandan tescil edilmiş olan alan adlarının yönetimi ve taklitçiler ile mücadele marka kanunları ile birlikte diğer fikri mülkiyet korumalarına da hâkim olmayı gerektirir.
KORDINAT, gerek internet alan adlarının ilk tescili, sonradan takibi ve yönetimi konusunda, gerekse alan adları ile ilgili hukuki ihtilaflarda danışmanlık hizmeti sunmaktadır.
Firmalar çoğu zaman geleneksel yöntemlerle veya el yordamıyla ürün geliştirmektedirler. Bir çoğu bunu Ar-Ge çalışmaları yaparak veya sahip oldukları bilgi ve deneyimler ile yapmaktadırlar.
Detaylı Bilgi AlSon 20 yılda ortaya çıkmış olan yeni ürün ve teknolojilerin üzerinde patent koruma olması muhtemeldir. Dolayısı ile yeni bir ürün ve teknolojiye yatırım yapacak firmaların o konuda Türkiye’de veya dünyanın…
Detaylı Bilgi AlDünya Fikri Mülkiyet Teşkilatının (WIPO) verilerine göre dünyada her yıl 3.000.000 adetten fazla patent başvurusu yapılmaktadır. Bu bir günde 8.300 adetten fazla patent başvurusu demektir…
Detaylı Bilgi AlEn genel anlamıyla patentler, markalar ve tasarımlar gibi tescil gerektirmeyen Copyright hakları Türkiye’de telif hakları olarak kullanılmaktadır. Türkiye’de telif…
Detaylı Bilgi AlTeknoloji transferi teknolojik bir yeniliği oluşturan ile onu aynı teknoloji oluşturma zahmetine girmeden kullanmak isteyen arasındaki bir alışveriştir. Teknoloji transferi teknoloji geliştiren firmalar..
Detaylı Bilgi AlEn genel anlamıyla patentler, markalar ve tasarımlar gibi tescil gerektirmeyen hakları Türkiye’de telif hakları olarak kullanılmaktadır. Türkiye’de telif haklarının koruması ulusal…
Detaylı Bilgi AlEntegre Fikrî Mülkiyet Yönetimi, firmaların sahip olduğu patent, marka, tasarım tescilleri ve telif haklarını da (Copyright) içeren elle tutulmayan değerlerinin, maksimum finansal kazanç elde edilmesini sağlayacak şekilde yönetilmesine imkân verir
Detaylı Bilgi AlPowered by WhatsApp Chat
WhatsApp Chat is free, download and try it now here!