Tasarım Araştırması
Tasarım araştırması ile firmalar, sektörlerinde faaliyet gösteren firmaların tasarımlarını görebilirler. Böylece tescilli tasarımları görerek farkında olmadan yapılan tasarım ihlallerinin önüne geçebilir…
Detaylı Bilgi AlTasarım kelimesi birçok alanda kullanılmaktadır. Genellikle tasarım denince özellikle teknik alanda çalışan insanlarda mühendislik anlamında bir ürün veya sistem tasarımı anlaşılmaktadır. Oysa fikrî mülkiyet anlamında tasarım, teknik unsurlardan çok, bir ürünün tamamının veya bir parçasının çizgi, şekil, renk, biçim, doku, malzemenin esnekliği veya süslemesi gibi insan duyuları ile algılanabilen çeşitli unsur veya özelliklerin oluşturduğu görünümdür. En genel olarak, iki boyutlu ve üç boyutlu, yani desen ve modellerdeki görsel yenilikler anlaşılmaktadır. Birçok literatürde “endüstriyel tasarım” olarak geçse de son zamanlarda sadece “tasarım” ifadesi kullanılmaktadır. 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanununda da tasarım olarak geçmektedir.
Tasarım, teknolojik olmayan, doğrudan insan aklı ve eğitimle ortaya çıkan, bir çalışma olduğundan dolayı ürünlere uygulanması teknoloji ve yeni ürün geliştirmeye göre daha ucuzdur. En azından Ar-Ge gibi yüksek oranda yatırımlar gerekmez. Örneğin yetenekli bir tasarımcının çalışması başlangıç için yeterli olabilir.
Günümüz rekabet ortamında tasarımın etkisi; otomobil dizaynından halı tasarımına, web sitesinin dizaynından ambalaj tasarımına, konfeksiyon tasarımından seramik desenine, kumaş tasarımından mobilya tasarımına kadar bir çok alanda görülebilmektedir. Bir çok alanda ileri teknoloji veya yeni ürün geliştirme faaliyetleri yapılmadan, tüketicinin dikkatini çeken, hatta kendine “satın alınması için” âşık eden başarılı tasarıma rastlanabilir. Bu başarılı tasarımlar, kuşkusuz satışı doğrudan etkileyen, rekabet gücünü arttıran çalışmalardır. Eğer tasarımların bir parasal değeri varsa -ki çoğu tasarım piyasada başarılı olmak için yapılır- bu durumda onun korunması gerekir.
Tasarım koruması, için 6769 sayılı sınai mülkiyet kanunun tasarım hükümlerine göre yapılır. Tasarımın yeni ve ayırt edici olması onun tesciline imkân verir. Tescilli tasarımlar 5 yıl süre ile korunur ve 4 kez uzatılarak 25 yıllık bir koruma elde edebilir. 6769 sayılı sınai mülkiyet kanununun tasarım hükümlerine göre bir tasarımın korunması için mutlaka tescil edilmesi gerekmez! Tasarım, ilk kez Türkiye’de kamuya sunulmuş olması halinde tescilsiz tasarım olarak korunur. Dolayısıyla, bir tasarımın sınai mülkiyet kanunu uyarınca tescilsiz tasarım olarak korunması için iki şart bulunmaktadır: tasarımın kamuya ilk kez sunulmuş olması ve bu sunumun Türkiye’de yapılmış olması. Tasarımın kamuya ilk kez sunulmuş olması şartı tescilli tasarımlarda da tamamlanması gereken bir şart olduğundan yeni bir konsept değildir. Bahsi geçen ilk sunumun Türkiye’de yapılmış olması şartı ise ülkesellik ilkesine dayanmaktadır.
KORDİNAT müşterilerine tasarım stratejisi oluşumundan Türkiye’de ve tüm dünyada tasarım başvurusu ve tesciline, tescil sonrası işlemlerden tasarım ile ilgili karşılaştıkları davalarda firmalarını maksimum avantajlı hale getirecek tasarım ihlal analizleri konusunda danışmanlık ve vekillik hizmeti sunmaktadır.
Tasarım araştırması ile firmalar, sektörlerinde faaliyet gösteren firmaların tasarımlarını görebilirler. Böylece tescilli tasarımları görerek farkında olmadan yapılan tasarım ihlallerinin önüne geçebilir…
Detaylı Bilgi AlBir tasarım iki boyutlu veya üç boyutlu olabilir. Örneğin bir mutfak robotunun dış görünümü tasarıma konu olabilir. Benzer şekilde bir kumaş veya halı deseni de tasarıma konu olabilir. Hatta bir ürünün…
Detaylı Bilgi AlTasarım üretmek ve bu tasarımları tescil ile tekel altına almak İnovasyon stratejisinin önemli bir avantajıdır. İnovasyonu tasarımla yapmak, teknik olarak ürün, yöntem ve sistem geliştirmek için için ciddi Ar-Ge yatırımları..
Detaylı Bilgi AlBir çok fikrî mülkiyet hakkı gibi tasarımlar da ancak tescil edildikleri ülkelerde geçerlidir. Eğer tasarım konusu ürün yurt dışında da kullanılacaksa o ülkelerde de tasarım başvurusu yapıp koruma almak gereklidir
Detaylı Bilgi AlTasarımlar, tüm mülkiyetlerde yapılan satış, kiralama, miras vb gibi işlemelere konu olabilirler. Bu işlemlerden piyasada en çok kullanılanı lisans (kiralama) ve devir işlemleridir Gerek tasarım başvuruları gerekse tescilli tasarımların…
Detaylı Bilgi AlBir firmanın işleri iyiye giderken birden patent ihlal davasısı ile karşılaşması mümkündür. Veya tersi iyi bir tasarım yapmışken ve bundan iyi kazançlar elde etmek isterken rakipleri tasarımlarını taklit edip arzu ettiği…
Detaylı Bilgi Al