Patent başvurusundan önce mutlaka yenilik konusu ile ilgili dünyada yapılmış patent başvurularının tespit edilmesi, yani patent araştırması çok önemlidir. Çünkü yenilik ile uğraşan insanlar veya firmalar konularına ne kadar hakim olurlarsa olsunlar, son teknolojik durumu, 100.000.000’dan fazla patentli ürün veya teknolojiyi barındıran veri tabanlarından iyi olması mümkün değildir. Patent Araştırması ile şu tip yararlar elde edilebilir;
Patent başvurusu yapılacak konu ile ilgili daha önce yapılmış tüm patent başvurularını görme imkânı doğar. Böylece bir nevi konu ile ilgili teknolojinin son durumu görülmüş olur.
Rakip firmalar veya konu ile ilgili başka bir coğrafyada faaliyet gösteren firmaların Ar-Ge faaliyetleri hakkında bilgi edinilmiş olur.
Patent başvuru yapılmasa dahi, son teknolojileri, resimli ve anlatımlı olarak görme imkânı olduğundan yeni Ar-Ge veya Yeni Ürün Geliştirme için yeni fırsatları görme imkânı olur.
Patent araştırma sonucu elde edilen son teknolojik durumu bilgisi patent yazımında tekniğin bilinen durumu bölümünde kullanılabilir ve patent konusu buluşun bahsedilen patentlerden üstün olduğu açıklanabilir.
Araştırmalar sonucunda tespit edilen yararlı patentler veya teknolojiler, patent başvurusu haricinde, lisanslı veya lisanssız olarak teknoloji transfer programlarına konu olabilir.
KORDINAT bünyesinde verilen patent araştırma hizmeti, konu hakkında sadece ilgili patentlerin görülmesini sağlayan patent ön araştırması şeklinde yapıldığı gibi, danışmanlık şeklinde “patent bazlı teknoloji araştırması”, “ teknoloji ve rakip analizi” vb. gibi daha detaylı olarak da yapılabilir.
Patent başvurusundan önce mutlaka yenilik konusu ile ilgili dünyada yapılmış patent başvurularının tespit edilmesi, yani patent araştırması çok önemlidir.
Sadece bir inovasyon (yenilik) faaliyeti sonucu elde edilen değerlerin hukuki koruma amacıyla yapılan resmi bir dilekçenin patent ofisine sunulmasından ibaret değildir…
Bir patent hakkının elde edilmesi demek; devletin İnovasyon, Ar-Ge veya Yeni Ürün Geliştirme faaliyeti yapanlara geliştirdiği teknik konu ile ilgili ürünlerinin üretim ve…
Türkiye’nin de imza atmış olduğu fikrii mülkiyet ile ilgili uluslararası Paris anlaşması ve Dünya Ticaret Örgütünün (WTO) TRIPS sözleşmesine göre patentler…
Patentler, tüm mülkiyetlerde yapılan satış, kiralama, miras vb gibi işlemelere konu olabilirler. Bu işlemlerden piyasada en çok kullanılanı lisans (kiralama) ve devir işlemleridir.
Bir patent başvurusu en temel olarak yenilik konusu bir buluşun korunması için, yani söz konusu buluşun bir taklidinin ortaya çıkması durumunda kanuni olarak engellenebilmesi …