Avrupa Patent Başvurusu 38 üye ülkenin yer aldığı bir bölgesel patent başvuru sistemidir. Türkiye 1 Kasım 2000 tarihinden beri üye ülkedir.
Avrupa Patent Başvurusu, Türkiye’deki bir Avrupa Patent Vekili aracılığı ile e-imza sistemi ile Avrupa Patent Ofisine (EPO) yapılır. EPO başvuruları inceler ve üye devletlerde de korunacak şekilde bir Avrupa Patenti verebilir. Bunun için tek bir başvuru yeterlidir. Ancak, Avrupa Patenti tescil edildikten sonra patentin geçerli olması istenilen ülkelerde patentin çevirisi yapılarak ücretler ödenir, validasyon yapılır.
Eğer firmaların
-Avrupa’da bir pazarları varsa
Ve
-Tek bir uygulama kullanarak birkaç ülkeye ulaşmak istiyorlarsa
Avrupa Patent Sözleşmesine (EPC) göre Avrupa patent başvurusu herhangi bir üye ülkeden Avrupa Patent Ofisine yapılacak bir başvuru ile başlatılır. Avrupa Patent Sözleşmesi, Avrupa patentlerinin uygulanmasını ve verilmesini düzenler ve Avrupa Patent Ofisi bunu uygular. Avrupa Patent Prosedürü ortalama 4 yıl sürüyor ve yenilik, yaratıcı bir adım (buluş basamağı) ve endüstriyel uygulama gereksinimlerine karşı içerik için incelenen bir patentle sonuçlanıyor.
Avrupa patenti, Avrupa Patent Sözleşmesinin tüm durumları için PCT (Euro-PCT) ile dosyalanarak da elde edilebilir. Avrupa patentinin geçerlilik süresi, başvurunun yapıldığı tarihten itibaren 20 yıldır.
KORDINAT, Avrupa patent başvurularının Avrupa Patent Ofisi (EPO) nezdinde online olarak gerçekleştirilmesi ve takibinin yanı sıra tescil sonrası itiraz prosedürlerinde de hizmet vermektedir. Avrupa patent başvurularının tescil süreçleri Avrupa Patent Sözleşmesi (EPC) hükümlerine tabidir.
Avrupa Patent Başvurusu İçin Gerekli şartlar;
Başvuru sahipleri normalde kanunun gerektirdiği aşağıdaki unsurları sağlamak durumundadır (EPC Madde 78):
Avrupa patentinin tescili için talebi,
Buluşu açıklayan bir tarifname,
Bir veya birden fazla istem,
Tarifname veya istemlerde atıf yapılan şekiller (varsa),
Özet,
Resmi harç ödemeleri.
Bir Başvuru Tarihi Almak İçin Minimum Gereklilikler
Yukarıda bahsedilen gereklilikler başvuru sahibinin milliyetine veya hangi ülkede ikamet ettiğine bakılmaksızın başvuru sahibinin kendisi tarafından yapılabilmektedir. Fakat EPC üyesi bir ülkenin vatandaşı olmayan veya böyle bir ülkede ikamet etmeyen bir başvuru sahibi, başvuru yapıldıktan sonra mutlak suretle bir patent vekili tarafından temsil edilmelidir.
KORDINAT, Avrupa Patent başvuru ve işlemlerin yürütülmesinde bilgili ve tecrübeli Avrupa Patent Vekillerine sahiptir. Kordinat Avrupa Patent Başvurularını yüksek güvenlikli online operasyonlarla yürütmektedir.
Patent başvurusundan önce mutlaka yenilik konusu ile ilgili dünyada yapılmış patent başvurularının tespit edilmesi, yani patent araştırması çok önemlidir.
Sadece bir inovasyon (yenilik) faaliyeti sonucu elde edilen değerlerin hukuki koruma amacıyla yapılan resmi bir dilekçenin patent ofisine sunulmasından ibaret değildir…
Bir patent hakkının elde edilmesi demek; devletin İnovasyon, Ar-Ge veya Yeni Ürün Geliştirme faaliyeti yapanlara geliştirdiği teknik konu ile ilgili ürünlerinin üretim ve…
Türkiye’nin de imza atmış olduğu fikrii mülkiyet ile ilgili uluslararası Paris anlaşması ve Dünya Ticaret Örgütünün (WTO) TRIPS sözleşmesine göre patentler…
Patentler, tüm mülkiyetlerde yapılan satış, kiralama, miras vb gibi işlemelere konu olabilirler. Bu işlemlerden piyasada en çok kullanılanı lisans (kiralama) ve devir işlemleridir.
Bir patent başvurusu en temel olarak yenilik konusu bir buluşun korunması için, yani söz konusu buluşun bir taklidinin ortaya çıkması durumunda kanuni olarak engellenebilmesi …