Patent Araştırması
Patent başvurusundan önce mutlaka yenilik konusu ile ilgili dünyada yapılmış patent başvurularının tespit edilmesi, yani patent araştırması çok önemlidir.
Detaylı Bilgi AlPatent başvurusu, sadece bir inovasyon (yenilik) faaliyeti sonucu elde edilen değerleri hukuki koruma amacıyla yapılan resmi bir dilekçenin patent ofisine sunulmasından ibaret değildir. Yapılan yeniliğin firmaya maksimum finansal kazanç getirmesi ve onu rakiplerine göre üstün kılması için güçlü patentlere ihtiyaç vardır. Dolayısı ile patent başvurusu ciddi bilgi ve tecrübe gerektiren, stratejik açıdan önemli ve firmanın para kazanmasına etki eden bir konudur.
Firmalarda patent başvuru kararına, her şeyden önce bir yatırım kararı olarak bakılmalıdır. Eğer firma sistematik veya sistematik olmayan İnovasyon, Ar-Ge veya Yeni Ürün Geliştirme çalışmaları yapıyorsa sonuçta bir katma değer elde etmek istiyordur. Bu katma değer bir ürün, üretim yöntemi veya teknoloji geliştirerek daha çok satış yapmak, rakiplerini geçmek gibi amaçlar için yapılır. Eğer üretilen bu katma değer gerçekten değerli ise bu değerin hukuki olarak korunması gerekir ki bunu sağlayan şey patenttir. Eğer insanlar veya firmalar İnovasyon, Ar-Ge ve Yeni Ürün Geliştirme faaliyetleri yaptığını söylüyor, ama patent almıyorsa değerli bir şey ortaya çıkarmıyor demektir.
Türkiye’de patent başvuruları 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanununa ve ilgili yönetmeliklerine göre yapılır.
Bir İnovasyon veya yenilik konusu (buluş) eğer;
Bilindiği kadarı ise, dünyada yeni ise,
Sanayiye uygulanabiliyor veya pratik alana dökülebiliyorsa,
Tekniğin bilinen durumunu aşıyor veya var olan sistemlerin üzerinde teknik bir üstünlük veriyorsa (buluş basamağı içeriyorsa) muhtemelen patentle korunabilecektir.
Eğer yenilik konusu çalışma, sadece yeni ve sanayiye uygulanabiliyor, ama tekniğin bilinen durumunu aşamıyorsa bu tip yenilikler Faydalı Model ile korunur. Faydalı model koruması genel olarak “küçük patent” olarak da isimlendirilir. Ayrıca normal patent başvurusu hak eden bir yenilik istenirse maliyetlerin düşük olmasından veya belirlenen stratejiden dolayı faydalı modelle de korunabilir.
Patent başvurusundan önce patente konu olan buluş ile ilgili patent ön araştırması yapılır. Yapılan araştırma sonucunda söz konusu buluş eğer patent koruması elde edebilir durumda ise patent hazırlık ve başvuru kararı verilir.
Bir patent başvurusu ve tescili genel anlamda şu aşamalardan geçer;
Patent dosyası tarifname takımından oluşur ve en genel anlamda buluşu tarif eden ve koruma sınırlarını belirleyen bir dosyadır. Patent dosyasını hazırlamak için teknik bilgiye sahip olmak gerekir. Diğer yandan hukuki korumanın sınırlarını çizmek ve prosedürler ile uğraşmak için de hukuk formasyonu gerekmektedir. İşte bu ikisini barındıran meslek Patent vekilliğidir.
Patent dosyasını hazırlamak ve başvuru yapmak kişilerin veya şirketlerin anayasal hakkı olmasına rağmen, özellikle piyasada öne geçmek, rekabet etmek veya para kazanmak için yapılan Ar-Ge çalışmaları sonucu amatörce patent dosyası hazırlamak ve başvurmak mühendislik ve mimarlık projesi yapmadan gökdelen dikmeye benzer! İşte bundan dolayı bir patent başvurusunun, firmanın stratejik bir kararı olduğu unutulmamalıdır. Patent dosyasını hazırlamak ve başvurmak sadece Türk Patent ve Marka Kurumuna bir dilekçe ile başvurmak değildir. Tamamen strateji gerektiren, bilgi ve tecrübe ile yapılması gereken bir iştir.
KORDINAT, müşterilerine patent dosyası hazırlama ve başvuru hizmeti sunarken buluşu sadece kendisine verilen bilgiler ile sınırlı olarak değil, firmanın rekabet şartlarını da gözeterek onun maksimum yarar sağlayacağı şekliyle ele alır ve inceler. Patent dosyası hazırlanırken ileride olabilecek patent ihlalleri, rakiplerle mücadele ve patentten maksimum kazanç sağlama stratejisi uygulanmaktadır.
Patent dosyası resmi başvurudan sonra Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu ve yönetmeliklerine göre şekli olarak incelenir. Şekilsel bir eksiklik varsa başvuru sahibine süre verilir ve düzeltilmesi istenir.
6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu ve yönetmeliklerine göre başvuru sahibi başvuruyla birlikte veya bildirime gerek olmaksızın başvuru tarihinden itibaren on iki ay içinde ücretini ödemek kaydıyla araştırma talebinde bulunur. Araştırma raporu Türk Patent tarafından tarifnamenin tamamı dikkate alınarak istemler itibarıyla düzenlenir. Araştırma raporunda, patent başvurusuna konu buluşun yeni olup olmadığı ve buluş basamağı içerip içermediği kararında dikkate alınabilecek ve raporun hazırlandığı tarihte erişilebilir olan dokümanlar belirtilir. Araştırma raporu düzenlenirken, varsa üçüncü kişilerin patent başvurusuna konu olan buluşun patent verilebilirliğine ilişkin görüşleri de dikkate alınır. Araştırma raporunda belirtilen her bir dokümanın, başvurunun hangi istemleri ile ilgili olduğu ve uygun olduğu durumlarda, belirtilen dokümanın hangi kısmının başvuru ile ilgili olduğu belirtilir.
Başvuru veya varsa rüçhan tarihinden itibaren on sekiz aylık sürenin dolması veya bu süre dolmadan başvuru sahibinin erken yayım talebi üzerine, patent veya faydalı model başvurusu Bültende yayımlanır. Patent başvurusunun yayımlandığı tarihten itibaren üçüncü kişiler, patent başvurusuna konu olan buluşun patent verilebilirliğine ilişkin görüşlerini sunabilir. Ancak bu kişiler, bu aşamada Kurum nezdindeki işlemlere taraf olamaz.
6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu ve yönetmeliklerine göre başvuru sahibi, araştırma raporunun bildirim tarihinden itibaren üç ay içinde incelemesinin yapılmasını talep eder. Başvuru sahibi bu süre içinde araştırma raporuna ilişkin görüşlerini sunabilir ve varsa tarifname, istemler veya resimlerde değişiklikler yapabilir.
Araştırma raporunda belirtilen dokümanlar, varsa inceleme aşamasında tespit edilen dokümanlar, varsa başvuru sahibinin görüşleri ve başvuruda yaptığı değişiklikler dikkate alınarak yapılan inceleme sonucunda patentin verilmesine karar verilmesi halinde patent verilme nedenlerini gerekçeleriyle açıklayan bir inceleme raporu düzenlenir ve bu rapor patent verilme kararıyla birlikte başvuru sahibine bildirilir. Yapılan inceleme sonucunda başvurunun ve buna ilişkin buluşun 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu hükümlerine uygun olmadığının tespit edilmesi halinde patent verilememe nedenlerini gerekçeleriyle açıklayan bir inceleme raporu düzenlenir ve başvuru reddedilir, bu karar başvuru sahibine bildirilir ve Bültende yayımlanır.
Patent başvuruları sonucunda araştırma ve inceleme raporları olumlu sonuçlanan buluşlar için patent verilmesine karar verilir. Patentin verilmesine ilişkin yayımdan sonra patent sahibi tarafından talep edilmesi ve Tebliğde belirtilen ücretin ödenmesi halinde patent belgesi düzenlenerek patent sahibine gönderilir.
Üçüncü kişiler, patentin verilmesi kararının Bültende yayımlanmasından itibaren altı ay içinde ücretini ödeyerek söz konusu patente patent verilebilirlik şartlarını taşımadığı, buluşun 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanununun 92.maddesinin birinci ila üçüncü fıkraları uyarınca yeterince açıklanmadığı, Patent konusunun, başvurunun ilk hâlinin kapsamını aştığı veya patentin 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanununun 91.maddesine göre yapılan bölünmüş bir başvuruya veya 110.maddenin üçüncü fıkrasının (b) bendine göre yapılan bir başvuruya dayanması durumunda en önceki başvurunun ilk hâlinin kapsamını aştığı,
gerekçelerinden en az birini ileri sürerek itiraz edebilir.
İtirazlar başvuru sahibine bildirilir ve görüşleri istenir. İtirazların Türk Patent ve Marka Kurumunca değerlendirilmesi itirazlara ilişkin olarak yaptığı inceleme sonucunda patentin mevcut haliyle devamına karar verirse nihai kararı patent sahibine ve itiraz edene bildirilerek, karar Bültende yayımlanır.
Yukarıda verilen patent süreçleri ortalama 36 ay devam eder. Patent üzerinde yapılan itiraz, ret vb. operasyonlar veya resmi ofisin iş yapma hızına göre bu süreler uzayabilir. Türkiye’de ve birçok ülkede patent başvurusu sahibinin hak kaybına uğramaması adına patent koruması başvuru tarihinden itibaren başlar ve geçici koruma verilir. Patentin koruma süresi 20 yıldır. Faydalı model başvuruları, genelde daha küçük buluşlara (yeniliklere) verildiğinden araştırma ve inceleme raporları düzenlenmez. Başvuru yayınlandıktan sonra itiraz süresi 3 aydır. Bu nedenlerle Faydalı Modellerin belge alma süresi 0rtalama 18 aydır. Koruma süresi ise 10 yıldır.
Gerek patentte, gerek faydalı modelde koruma ilk başvuru tarihinde başlar. Bu nedenle başvuru sahipleri istisnai durumlar hariç tescil tarihini değil, başvurunun iyi bir strateji belirlenerek ve patent dosyası hazırlanarak yapılan ilk başvuru tarihini dikkate almalıdırlar.
KORDINAT, müşterilerinin yaptığı yeniliklerin rekabette etkin olarak kullanılabilmesi amacıyla patent hakkı alınması ile ilgili vekillik hizmetini yürütür. Bu hizmetin yürütülmesindeki en temel aşama yeniliğin mühendis kökenli patent vekillerince incelenmesi ve hangi fikrî mülkiyet hakkı (patent, marka, tasarım, telif hakkı vb.) ile korunmasının mümkün olduğuna karar verilmesidir. Bu incelemede kriter eğer patent konusu yenilik teknik bir yenilik ise, yani teknik bir avantaj sağlıyorsa muhtemelen patent veya faydalı model ile korunabileceğine karar verilir. Eğer yenilik teknik bir avantaj sağlamıyorsa, görsel bir avantaj sağlıyorsa tasarım başvurusu ile veya telif hakları (copyright) ile korunabilecektir
Patent başvurusundan önce mutlaka yenilik konusu ile ilgili dünyada yapılmış patent başvurularının tespit edilmesi, yani patent araştırması çok önemlidir.
Detaylı Bilgi AlSadece bir inovasyon (yenilik) faaliyeti sonucu elde edilen değerlerin hukuki koruma amacıyla yapılan resmi bir dilekçenin patent ofisine sunulmasından ibaret değildir…
Detaylı Bilgi AlBir patent hakkının elde edilmesi demek; devletin İnovasyon, Ar-Ge veya Yeni Ürün Geliştirme faaliyeti yapanlara geliştirdiği teknik konu ile ilgili ürünlerinin üretim ve…
Detaylı Bilgi AlTürkiye’nin de imza atmış olduğu fikrii mülkiyet ile ilgili uluslararası Paris anlaşması ve Dünya Ticaret Örgütünün (WTO) TRIPS sözleşmesine göre patentler…
Detaylı Bilgi AlPatentler, tüm mülkiyetlerde yapılan satış, kiralama, miras vb gibi işlemelere konu olabilirler. Bu işlemlerden piyasada en çok kullanılanı lisans (kiralama) ve devir işlemleridir.
Detaylı Bilgi AlBir patent başvurusu en temel olarak yenilik konusu bir buluşun korunması için, yani söz konusu buluşun bir taklidinin ortaya çıkması durumunda kanuni olarak engellenebilmesi …
Detaylı Bilgi AlPowered by WhatsApp Chat
WhatsApp Chat is free, download and try it now here!