Türkiye Avrupa Patent anlaşmasına üye bir ülkedir. Bir Avrupa Patent Tescilinin Türkiye’de de geçerlik sağlaması için Türkiye’de Avrupa Patent Validasyonunun yapılması gereklidir.
Bir Avrupa patentinin EPC üyesi bir ülkede validasyonu, genellikle belirlenen resmi harçların ödenmesi ve ilgili ülkenin resmi dillerinden birinde hazırlanan tercümenin Avrupa patent tescilinin bültende yayınlanmasını takip eden 3 ay içerisinde söz konusu ülke ofisine teslimi ile geçerlilik kazanır. İrlanda için bu süre 6 aydır. Fakat başvuru sahiplerinin katlandığı tercüme maliyetlerini düşürmek üzere bazı ülkeler bu tercüme yükümlülüğünden kısmen veya tamamen feragat etmiş durumdadır. Tercüme yükümlülüğünden “tamamen” feragat eden ülkeler Fransa, Almanya, Lihtenştayn, Lüksemburg, Monako, İsviçre ve İngiltere’dir. Tercümenin gerekli olduğu ülkelerde validasyon sürelerinin katı şekilde uygulandığı ve süre bir kez kaçtığında telafi edilemediği hatırdan çıkarılmamalıdır.
Avrupa Patent Ofisinde (EPO) tescillenen bir Avrupa Patenti Türkiye’de validasyon işlemi ile geçerli olabilir.
Bir Avrupa Patentinin Türkiye’de Validasyonu (geçerli kılınması) için;
Avrupa Patent Ofisinden ( EPO) patentin alındığına dair bildirim yayınlamasından sonraki üç ay içerisinde patentin tercümesinin Türk Patent ve Marka Kurumuna onaylama başvurusunda bulunulmalıdır. Ayrıca bir onay ücreti ödemeniz gerekir.
KORDINAT, Avrupa Patent Tescillerinin Türkiye’de korunması için Avrupa Patent Valildasyonunda doğrudan yetkilidir. Bunun için KORDINAT Vekilleri ile irtibata geçilmesi ve vekâlet verilmesi yeterlidir.
Patent başvurusundan önce mutlaka yenilik konusu ile ilgili dünyada yapılmış patent başvurularının tespit edilmesi, yani patent araştırması çok önemlidir.
Sadece bir inovasyon (yenilik) faaliyeti sonucu elde edilen değerlerin hukuki koruma amacıyla yapılan resmi bir dilekçenin patent ofisine sunulmasından ibaret değildir…
Bir patent hakkının elde edilmesi demek; devletin İnovasyon, Ar-Ge veya Yeni Ürün Geliştirme faaliyeti yapanlara geliştirdiği teknik konu ile ilgili ürünlerinin üretim ve…
Türkiye’nin de imza atmış olduğu fikrii mülkiyet ile ilgili uluslararası Paris anlaşması ve Dünya Ticaret Örgütünün (WTO) TRIPS sözleşmesine göre patentler…
Patentler, tüm mülkiyetlerde yapılan satış, kiralama, miras vb gibi işlemelere konu olabilirler. Bu işlemlerden piyasada en çok kullanılanı lisans (kiralama) ve devir işlemleridir.
Bir patent başvurusu en temel olarak yenilik konusu bir buluşun korunması için, yani söz konusu buluşun bir taklidinin ortaya çıkması durumunda kanuni olarak engellenebilmesi …