Marka Araştırması
Bir marka genelde amatör bir ruh ile bir soyadı, bir yöre adı, bazı kelimelerin bir birleşimi gibi ibarelerle seçilebilir. Başka bir yol olarak bazı çekici bulunan tescilli markanın benzeri..
Detaylı Bilgi AlBir marka genelde amatör bir ruh ile bir soyadı, bir yöre adı, bazı kelimelerin bir birleşimi gibi ibarelerle seçilebilir. Başka bir yol olarak bazı çekici bulunan tescilli markanın benzeri olarak veya bir pazarlama veya reklam ajansına danışılarak da oluşturulabilir. Marka tescili ise genelde marka oluşturulduktan sonra ve hatta bazen pazarlama ve satış faaliyetlerinden sonra yapılmaya çalışılır. Türkiye’de yılda 100 bine yakın marka başvurusu yapılmaktadır. Dolayısı ile seçilecek olan markanın en azından tescil edilmiş olan markalardan farklı olması gerekir. Marka tescil ettirmek isteyen kişi veya kurum, bu markayı sadece Türkiye’de değil, ihracat yaptığı veya yapacağı ülkelerde de korumak isterse bu farklı olarak seçeceği markanın sadece Türkiye’de değil ticaret yapacağı ülkelerdeki markalardan da farklı olması gerekir. Bu gereklilik keyfi bir şey olmayıp kanuni olarak da zorunluluktur aynı zamanda. Dolayısı ile bir firma kurulurken seçilen bir ismin (kurumsal marka) veya bir ürünün piyasaya sunulmadan önce seçilen isim, işaret veya renklerinin (ürün veya hizmet markası) piyasada var olanlardan ve/veya tescilli olan markalardan farklı olması gerekir. Böyle bir durumda rastgele bir marka seçmek veya internetten yapılan gene bir araştırma sonucunda markaya karar vermek sonradan telafisi mümkün olmayan zararların ortaya çıkmasına sebebiyet verebilir. Marka ile ilgili ciddi bir araştırma ve analiz yapmadan yatırım yapmak tapusuz bir araziye, deprem bölgesine 30 katlı bir bina yapması demektir.
Bir marka başvurusundan önce araştırma ve analiz yapmadığı takdirde karşılaşabileceği riskler;
KORDİNAT, müşterilerinin marka oluşturma ve sonrasında herhangi bir zarar ile karşılaşmamaları için detaylı bir marka araştırma raporu önermektedir. Bu rapor marka hukuku konusunda bilgili ve tecrübeli marka vekilleri tarafından düzenlenmektedir.
Bir marka genelde amatör bir ruh ile bir soyadı, bir yöre adı, bazı kelimelerin bir birleşimi gibi ibarelerle seçilebilir. Başka bir yol olarak bazı çekici bulunan tescilli markanın benzeri..
Detaylı Bilgi AlBir markanın resmi olarak korunması için markanın tescil edilmesi gereklidir. Marka tescili ise resmi olarak marka başvurusu ile başlar. Normal şartlarda bir markanın tescil edilmesi..
Detaylı Bilgi AlGerek marka başvuru işlemleri esnasında gelen red kararları ve itirazlarda, gerekse başka başvurulara yapılan itirazlar fikrî mülkiyet uygulamalarının önemli bir parçasıdır.
Detaylı Bilgi AlFikri mülkiyet haklarının bir çoğunda yerellik ilkesi mevcuttur. Yani ilgili hak hangi ülkede tescil edilmiş ise orada korunur. Markalar için de bu geçerlidir ve tek bir başvuru ile…
Detaylı Bilgi AlMarkalar, tüm mülkiyetlerde olduğu gibi satış, kiralama, miras vb gibi işlemelere konu olabilirler. Bu işlemlerden piyasada en çok kullanılanı lisans (kiralama) ve devir işlemleridir.
Detaylı Bilgi AlBir ürün veya hizmette kullanılan bir markanın (veya işaretin) tescilli bir markayı ihlal edip etmediğinin incelenmesi uzmanlık gerektiren bir olaydır. İyi bir marka ihlal analiz sonucunda…
Detaylı Bilgi Al